Aankomen tijdens zwangerschap.

Bijna alle vrouwen in Nederland letten op hun gewicht en proberen dit onder controle te houden door gezond te eten en veel te bewegen. Wanneer we kijken naar de BMI ligt een gezond gewicht van een volwassen persoon van 170cm tussen de 58 en 72kg. Hoewel het BMI niet alles zegt over de gezondheid is het toch een goede richtlijn. Het gemiddelde gewicht van een vrouw van 170cm en 25 jaar oud lag in 2015 op 65kg. Met dit gemiddelde scoort Nederland goed ten opzichte van overige westerse landen.

Vrouwen die zwanger zijn komen de eerste maanden veel aan in gewicht. Doordat vrouwen aankomen worden ze onzeker en gaan ze minder eten. De toename in gewicht is echter een logisch gevolg van het oerinstinct van het menselijk lichaam. De eerste drie maanden van de zwangerschap slaat het lichaam extra vet op op de billen, dijen en heupen. Het opslaan van het extra vet was vroeger handig om aan te spreken wanneer er een voedseltekort was. Tegenwoordig is er in de westerse wereld voedsel in overvloed dus dat vet is in principe niet meer nodig. Het lichaam is nu eenmaal zo gebouwd.

In de regel komt een vrouw ongeveer 12kg aan tijdens de zwangerschap. Dit gewicht zegt helemaal niets over de grootte van het kind. Het gewicht naast de baby bestaat voornamelijk uit : vet, bloed, borsten en placenta. De 12kg is een goede richtlijn om je als zwangere vrouw op te richten. Indien je meer aankomt dan 12kg zul je dit na de zwangerschap weer moeten afvallen.

Door de toename in gewicht en omvang is de kans op striae ook sterk aanwezig. Striae is niet schadelijk maar het is een ontsiering van het lichaam volgens veel vrouwen. Er zijn een aantal tips om dit te voorkomen:

Scrubben

Scrub je huid iedere week één keer. Hiermee stimuleer je de celvernieuwing van je huid wat striae tegen gaat

Douchen

Douche niet te heet. Hoe heter de douche hoe droger je huid wordt. Douche dus met lauw-warm water en breng na het douchen vochtingbrengende creme aan op de buik.

Olie

Breng dagelijks verzorgende olie aan op de buik. Dit zorgt er voor dat de huid vochtig en soepel blijft. Hierdoor scheurt je huid minder snel.

Wie is de vader van mijn kind?

In Nederland worden steeds meer kinderen geboren waarvan het niet 100% zeker is wie de vader is. Indien je twijfelt is het goed om een vaderschapstest